Børn og syn – skal mit barn have briller?

Udgivet: november 10, 2020
Emner: Sundhed

Mange er født med nedsat syn, og alt efter hvor nedsat synet er, kan det bidrage med mange gener til daglig. Det kan dog også være utroligt svært for et barn at vide, hvorvidt der er tale om nedsat syn eller ej. De er ikke klar over, hvordan synet skal være normalt, og de har nok også svært ved at sætte ord på deres synd, indtil de bliver en vis alder.

Derfor skal du – som voksen – være opmærksom på nogle omkring dit barns syn! Derfor får du her en række punkter, som du kan holde øje med.

Hvad skal jeg, som forælder, være opmærksom på?

Vær opmærksom på dit barns adfærd

Det er ikke sikkert, at børn ved, at de ikke ser helt optimalt – derfor kan det også være meget forskelligt, hvordan børnene reagerer på området. Når du blot har problemstillingen i baghovedet og er opmærksom på, hvordan dit barn agerer, vil du hurtigt få mistanke, hvis der er noget galt. Husk på, at jo hurtigere du opdager det, desto hurtigt kan dit barn få hjælp – og undgå problemer i skolen eller andre steder.

Hvad så, når mistanken er der?

Når mistanken er opstået, skal I, i første omgang, opsøge en øjenlæge – det er nemlig en lov, så længe dit barn er under 10 år. Ofte bliver børnenes syn undersøgt af skolesundhedsplejersken, men hvis du, allerede inden skoletiden, har en mistanke, så er der ingen grund til at vente.

Hvornår skal vi have fat i en optiker?

Når I har besøgt øjenlægen og fået at vide, at der ikke er tale om et dybere problem – da kan I opsøge en optiker. Mange optikere tilbyder en gratis synstest, hvor optikeren kan hjælpe jer med at finde den bedste løsning. Alt dette kan afhænge af, om barnet har hovedpine, motoriske udfordringer eller andre gener.